Hogyan tervezi Budapest a jövőjét?

Ahogy év elején átgondoljuk és megtervezzük a teendőinket, úgy kell egy városnak is megtervezni a jövőjét. Ahhoz, hogy a tervek valóban a város fejlődését szolgálják, jól át kell gondolni rövid, közép- és hosszú távon is a fejlesztési lehetőségeket. A város ennek érdekében először egy hosszú távú koncepciót készít az elkövetkezendő 15-20 évre (Budapest 2030 Hosszú Távú Városfejlesztési Koncepció), amelyben meghatározza a legfontosabb célokat és nagyvonalakban a fejlesztési irányokat is. Második lépésként készül az integrált városfejlesztési stratégia (Budapest 2020 Integrált Településfejlesztési Stratégia), amelyben az önkormányzat középtávra (7-8 évre) vetíti előre a megvalósítani kívánt városfejlesztési célkitűzéseit. Ez már általában konkrét projekteket, programokat tartalmaz. A rövid távú tervek már egy-egy meghatározott területre vagy feladatra készülnek, sok esetben a közelgő megvalósítást készítik elő.

Mivel Budapest kétszintű közigazgatási rendszerrel rendelkezik (Fővárosi Önkormányzat és kerületi önkormányzatok), ezért sajátosan oszlanak meg a városfejlesztési feladatok is: míg a Fővárosi Önkormányzat alapvetően az összvárosi érdekeket képviseli, addig a kerületi önkormányzatok feladata, hogy érvényesítse a helyi igényeket, természetesen a fővárosi tervekkel összhangban. A kerületi tervekről az egyes kerületi önkormányzatok honlapján lehet információt szerezni. A Fővárosi Önkormányzat által készített tervek a Városfejlesztési Dokumentumok gombra kattintva érhetőek el.

A város több rétegből tevődik össze, például a mindenki számára látható utakból, zöldfelületekből stb., vagy a föld alá rejtett közműhálózatokból. Ezért egy város jövőjének tervezése során kiemelten fontos, hogy készüljön egy egységes fejlesztési koncepció és stratégia, amely minden szakterület számára egy biztos pont, viszont szükséges az is, hogy a különböző szakmák elkészítsék a város “rétegeinek” is a terveit, pl. a zöldinfrastruktúra fejlesztési koncepcióját vagy a közlekedésfejlesztési stratégiát (a zöldinfrastruktúrához kapcsolódó tervek hierarchiáját ld. lenti ábra).

Így a fenti gondolatmenetnek megfelelően az egyes szakterületeken belül is elkészülnek a hosszú távú koncepciók, a középtávú stratégiák és a rövid távú tervek. Jelen társadalmasítási folyamat a budapesti zöldinfrastruktúra középtávú stratégiájának megalapozását szolgálja, figyelembe véve a tervi előzményeket (pl. Budapest Zöldinfrastruktúra Koncepciója).